Kamera & korona

Mitä valokuvaaja voi tehdä lähiviikkojen aikana, kun keikat peruuntuvat pandemian takia? Ohessa muutama vinkki:

  1. Käy läpi kuva-arkistosi: diat, negat, rawit, jpegit… a) järjestä b) digitoi diat (skannerilla tai kuvaamalla ne) c) hyödynnä arkistokuvat
  2. Perehdy kerrankin kunnolla kuvankäsittelyohjelmaan/ohjelmiin
  3. Osallistu netissä valokuvausworkshoppiin tai järjestä sellainen itse
  4. Tee valokuvakirja – joko omaan käyttöön tai ekirjaksi
  5. Päivitä asiakasluettelosi, nettisivusi, kuvagalleria ja kaikki sellainen, mihin ei tunnu jäävän aikaa työn tohinassa

 

Itse olen vielä vaiheessa yksi. Yllätyin miten paljon minulla oli kehystettyjä dioja aihepiireittäin (yli 40 kelkallista). Osasta kuvista oli muistikuva, mutta osan olin digihuumassa autuaasti unohtanut.

Miten sitten muutat diakuvan digimuotoon? Itselläni käytössä on ollut diaskanneri eli ihan sitä varten tehty värkki, jonka lukijaan laitat joko negatiiviliuskan tai dian. Näitä skannereita on myös kansalaisopistojen/työväenopistojen sekä kirjastojen tiloissa, mutta niihin ei ole kuukauteen menemistä.

En ole kokeillut itse dian kuvaamista digikameralla. Diakopiointiin on omia värkkejä, joita en valitettavasti ole päässyt itse kokeilemaan.

On olemassa myös kaupallisia palveluja, jotka tarjoavat samaa palvelua. Pienyrittäjän tukeminen tässä tilanteessa on tietenkin aina kannattavaa. Valitettavasti kun itseltä loppuvat tulot, silloin on myös vähennettävä menoja.

Entä sitten digikuvien varatallennus. Itse käytän a) ulkoista kovalevyä b) dvd-levyjä. Kuvat on arkistoitu teemoittain tai vuosittain – aiheesta riippuen. Ne kuvat, jotka ovat vielä ns. työn alla tai menossa asiakkaille, ovat tallessa myös pilvipalvelimelle.

Tallennustila pilvessä maksaa. Jos pidät siellä akuutimmit tai tärkeimmät kuvat niin voit selvitä ilman vuosi- tai kuukausimaksua, mutta jos yrittäisin siirtää kaikki 35 kuvausvuoden aikana syntyneet kuvat pilveen… taas tulisi kuluja, jotka pitäisi kattaa töillä, joita juuri nyt ei ole. Varsinkin kun pakattujen jpeg-kuvien lisäksi kuvat pitäisi tallettaa myös toisessa muodossa kuten tiffinä. Tällöin yksi kuva on helposti 200 megan kokoinen eli ilmaispalvelun raja paukkuu komeasti yli.

Museoammattilaiset muistuttavat, että jpeg ei ole kestävä kuvausformaatti. Tallenna siis kuvasi vaikka sinne ulkoiselle kovalevylle myös tiff-muodossa yms. Olet varmaankin muistanut jo täyttää kuvan metatiedot (kuvaaja, milloin, missä, mitä ja/tai keitä kuvassa on) Lightroomissa tai Photoshopissa?  Se kannattaa! Esimerkiksi Lightroomin export-toiminnasta voi vielä tarkistaa, että metatiedot varmasti siirtyvät kuvan mukana! Usko pois, 18 vuoden päästä et enää muista ilman metatietoja, että kuka se hattupäinen kaveri siinä pääministerin vieressä olikaan? Ja ollaanko tässä nyt Hyrynsalmen Ukkohallassa vai Puolangan Paljakassa…

Ehkä ensi viikolla pääsen muistilistani kohtaan kaksi. Virkeää kevättalvea kaikille kohtalontovereilleni!

 

Kuva-arkistosta löytyi muun muassa kuva nro 86:sta, nuoresta Teuvo Teräväisestä (metatiedoista tarkistin 🙂  ) Seuraavana pitääkin sitten käsitellä nämä vanhat kuvat…

teuvo teräväinen (1 of 1)_DxO

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s