Valonmuokkaimet arkikäytössä

Valon merkitystä valokuvauksessa on vaikea yliarvioida – kun kuvauksen tekniikka ja sommittelu alkavat olla hallussa, ”valon kuvauksessa” et ole ikinä valmis.

Joudun kuvaamaan valtaosan keikoistani studioympäristön ulkopuolella. Tilanteesta riippuen ainoa oma valo, mikä on käytettävissä, on kameran ulkoinen salama. Kuvausaikaa voi olla muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, joten säätöihin ei ole varaa, mikäli haluat saada tilanteesta julkaisukelpoisia valokuvia asiakkaallesi.

Miten saat salamasta eniten irti? Itse kuvaan nopeissa tilanteissa – häpeä tunnustaa – salaman automaattiasetuksilla. Kamerani on sen sijaan manuaaliasetuksilla: 1/250 ja aukko yleensä 4-5,6. Herkkyys vaihtelee ISO 100-400:n välillä riippuen valon tarpeesta. Salamaa ei aina voi heijastaa kohteeseen katon tai seinien kautta (niitä ei ole tai ne ovat liian kaukana tai ne eivät heijasta valoa kuten esim. kaivostunneli). Heijastus onnistuu kameran omalla valkoisella läpyskällä (välähdyspää pystyyn ja lappu ylös) tai vaikkapa valkoisesta paperista tehdyllä heijastimella (kuminauhalla kiinni kameran välähdyspäähän) tai teollisella tuotteella, joita on tarjolla alan kaupoissa.

Olen käyttänyt myös köyhän miehen valomuokkaimiksi kutsumiani valkoisia pakkauspusseja. Niitä on esimerkiksi elektroniikkatuotteiden ympärillä. Pussi mukaan kameralaukkuun, josta sen voi parissa sekunnissa heittää salaman päälle sellaisissa tilanteissa, jossa joudut käyttämään suoraa salamavaloa. Pussi pehmentää salamavaloa, vaikka näyttääkin aika rujolta.

Paperia kestävämpi vaihtoehto on rakentaa käsisalaman oma heijastin pakasterasian valkoisesta kannesta. Tähän malliin:

salaman heijastin-7271

Pakastinkannesta ja jäkisteipistä askarreltu heijastin Canonin salamaan. Ruma mutta tehokas!

Lyhyt salamajohto auttaa siirtämään käsisalaman pois kameran päältä, jolloin valoon saa kulmaa. Nopeissa tilanteissa et voi käyttää jalustaa, joten ison järjestelmäkameran ja painavan objektiivin yhdistelmä jää yhden käden varaan, koska toinen käsi nostaa salamaa johtoineen sivulle ja ylös. 

Valkotasapainon säätö vaativassa tilassa

Valokuvauksessa haastavimpia ovat tilat, joissa on useita eri valolämpötiloja. Kuinka selviät kuvauksesta ilman, etteivät kuvattavien kasvot muutu siniseksi tai valkoinen seinä oranssiksi?

Omilta kotikunnailta tällaisia valokuvaajan painajaisia ovat muun muassa hiihtoputki, jossa on sekä sinistä että punaista valoa tai Vuokatti-halli, jossa on sekä päivänvaloa ikkunoista, sinistä eli kylmää valoa ja punaista valoa.

Raw-kuvissa on jpg-kuvaa helpompi säätää kuvankäsittelyssä valkotasapainoa. Monen valon tilassa valkotasapainon säätö tulee kuitenkin tehdä jo kuvatessa.

Olen selviytynyt molemmista edellämainituista tiloista seuraavasti: sijoita kuvattava paikkaan jossa on pääosin yhtä valon väriä eli vaikka vain punaista eli lämmintä valoa. Jos voit kuvata ilman salamaa niin valkotasapainon säätö on helppoa. Mutta jos joudut käyttämään salamaa, joka on päivänvaloa vastaava, joudut korjaamaan salaman valon väriä vastaamaan tilan olemassa olevaa väriä. Muuten käy niin, että kuvattava on ihan luonnollisen oloinen, mutta taustan lumi kirkuu punaisena. Tai jos lumi on valkoiseen kallellaan, ihmisiho muuttuu siniseksi. Ikäviä esimerkkejä tästä näkee ikävä kyllä julkisillakin forumeilla: Tähän malliin

Tällaisista kammotuksista pääsee eroon värikalvoilla salaman edessä. Tilan vallitsevan valon ja salaman valon tulisi vastata toisiaan, jolloin koko kuvaan tulee yhtenäinen väri ja aidonnäköinen valkotasapaino. Käytetyimmät kalvot ovatkin oranssi, vihreä ja sininen.

ryhmäkuva hiihtotunneli-0359

Sama tila kuin edellisessä linkkikuvassa, mutta kuvattuna kalvolla + salamalla.

Suodin auttaa myös tilanteissa, joissa haluat lisätä vaikkapa kasvoihin lämpimämpää sävyä. Osa kalvoista sopii myös tehosteväreiksi. Vain luovuus/oma ja läheisten tai mallin kärsivällisyys on rajana!

Kameramerkkien omissa käsisalamissa eli ainakin Nikonin ja Canonin kärkipään malleissa on jo valmiiksi muutama värikalvo sekä kätevä kalvopidin. Minulla on kokemusta lähinnä Nikonin salamista.

nikonin salama-415270

Mitä kalvottelu sitten maksaa? Yllättävän vähän. Yhdellä suodinvalmistajalla Leellä on kätevä kalvokatalogi. Kalvo on juuri sopiva käsisalaman eteen kiinnitettäväksi.

lee auotimi-5339

Muutama kalvo Leen katalogista. Koko on juuri sopiva salaman eteen!

Ennen katalogin sai ilmaiseksi, nyt sen voi tilata pikkurahalla vaikkapa T-kaupasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s