Pitkän valotuksen liikekuvaus

 

Urheilukuvauksessa käytetään usein todella nopeita suljinaikoja aina 1/1000 eteenpäin. Esimerkiksi pesäpallossa lyöntikuvaan tulisi saada mukaan myös pallo ja se edellyttää vähintään 1/1600 sekunnin valotusta. Olennaista lyhyen valotuksen kuvissa on juuri se oikea hetki, jolloin kuvassa on tunnetta ja toimintaa.

Nopea valotus vaatii hyvää valovoimaa ja hyvää valaistusta. Kesällä ulkona voit kuvata 1/1600 sekunnin valotuksella 2.8 valovoiman telellä alle ISO 400:n. Pilvisellä ilmalla joudut nostamaan herkkyyttä jopa yli kahdentuhannen.

Toinen ääripää ovat sitten pitkät eli noin 1/30 sekunnin valotukset, jolloin seuraat kameralla yleensä ohitsesi sivulla suksin, kelkalla, juosten tai hypäten liikkuvaa urheilijaa.  Nopeaan valotukseen verrattuna aikaa on muutama sekunnin kymmenes enemmän ja väliin mahtuu myös epäselviä otoksia.

Kuvasin elokuussa kotikunnaillani Vuokatissa rullahiihdon SM-kilpailuissa kuvituskuvia erääseen aikakauslehteen. Otin kuvia sekä nopealla että pitkällä valotuksella.

Ohessa muutama esimerkki pitkän valotuksen seurantakuvista.

Suljinaika 1/40 s, ISO 100, aukko 6.3. Polttoväli 20 mm. Laskuasento pysyy muuttumattomana, joten rullahiihtäjä säilyy kauttaaltaan terävänä.

rullahiihto lasku seuranta2-416940

Suljinaika 1/50 s, ISO 100, aukko 6.3. Polttoväli 24 mm. Tarkennus hieman kohti tulevaan hiihtäjään on otettu kasvoihin. Tausta jää kameran pienemmän liikkeen vuoksi vähemmän sutuksi kuin edellisessä kuvassa.

rullahiihto kepa alamäki-416720

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s