”Luonnollinen valo”

Luonnollinen valo suomeksi tai englanniksi on sosiaalisessa mediassa esiintyvä mystinen ilmaisu, joka tarkoittaa osalle valokuvaajista samaa kuin aitous.

Studiovalokoulutuksen käyneet voivat ajatella asiaa toisin: laiskuus, osaamattomuus, kykenettömyys päättää, miten ja mitä valaista….

Moni luonnollisen valon autuuteen uskova itse asiassa käsittelee kuviaan aika rankasti. Jos aitoutta haetaan niin silloin kuvaan pitäisi kirjoittaa häshtägit #luonnollinenvalo sekä #käsittelemätön. Kuvista hävitetään luonnollisen valon erot vähentämällä kontrastia, lisäämällä valoa osaan kuva-alaa yms.

Kuvasin eilen aikakauslehteen kuvasarjan ilman salamoita. Se oli kuvatoimituksen toive, koska kuvattava oli yli 80-vuotias rouva ja aihekin oli öljylamppuajalta.

Miten siis ratkaista ”luonnollisen valon” ongelma? Koska aurinko pilkahteli poutapilvien välistä niin autoin luonnonvaloa oikeaan kohtaan heijastimella. Hopea/kulta -heijastin auttoi saamaan valoa kuvattavan kasvoille ja ylävartaloon, vaikka olimme sisällä sähköttömässä mökissä ja ainoa luonnonvalo tuli pieniruutuisesta ikkunasta.

Jos olet liikkeellä toimittajan kanssa niin hänkin voi oppia heijastinhenkilöksi pikakurssin jälkeen. Toinen valokuvaaja on paras heijastaja, koska hän näkee mihin valoa tarvitaan ja miksi.

Heijastimen kanssa voi hyödyntää myös täytesalamia. Perinteinen kuvausmalli on sijoittaa päävalo kuvattavaan 45 asteen kulmaan 45 astetta yläviistosta. Varjon puolta voi  valaista sitten heijastimella.

Takaisin eiliseen keikkaan. Heijastin on korvaamaton apu myös silloin, kun ulkona joutuu kuvaamaan vastavaloon. Tiedätte hyvin, miten kasvoille käy kun kuvaat henkilöä vastavaloon ”luonnollisella valolla”. Mutta kun valoa heijastaa takaisin niin lopputulos onkin upea: auringonvalo läpäisee hiukset kuten paraskin takavalo ja heijastin valaisee kasvot. Erinomainen valaisuvinkki esimerkiksi auringonlaskukuviin järven tai meren rannalla…

En häshtägännyt valmiita kuvia #luonnollinenvalo” -taikamerkillä, koska valokuvaajan tavoitteena on aina pyrkiä hyödyntämään sitä valoa, mitä on saatavilla. Olen rehellisesti unnatural light -kuvaaja aina, kun se on paras keino saada paras kuva.

Eilisen keikan kuvia en voi laittaa tänne, koska lehteä ei ole vielä julkaisu, mutta heijastimen käytöstä mallina maaliskuinen kuva Nuasjärven jäältä vastavaloon.

aurinkopose-414401

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s