Valokuvauksen tekniikan abc

Valokuvaus on sekä taiteellinen että tekninen suoritus: vaikka sinulla olisi vaikka kuinka paljon sanottavaa, muttet osaa käyttää kameraa niin lopputulos jää ontoksi.

Tässä keskitytään nyt valokuvauksen tekniseen puoleen eli mitä minun pitää hallita järjestelmäkamerassa!

Aukko, suljinaika ja herkkyys – pyhä kolmiyhteys

Valokuvailmaisun keskeiset tekijät ovat käytetty aukko, suljinaika sekä herkkyys. Järjestelmäkamerassa sekä laadukkaimmissa pokkari- tai ns. hybridikameroissa voit säätää näitä kaikkia.

Aukko määrittelee kennolle tulevan valon määrää. Mitä pienempi numero, sitä suurempi aukko ja sitä lyhyempi on syväterävyys. Mitä suurempi numero, sitä pienempi aukko ja sitä laajempi syväterävyys. Esimerkiksi f:16 on pieni aukko ja vaatii paljon valoa, F:2.8 on suuri aukko. Koodikielessä aukko merkitään usein äffällä ja se voi olla kokonainen luku tai f: 1/4, joka tarkoittaa neljää. Objektiivien valovoima ilmaistaan suurimmalla mahdollisilla aukolla, ja se voi zoom eli vaihtuvan polttovälin objektiiveissa olla vaihtuva kuten esimerkiksi f: 3,5-5.6.

Suuri aukko eli 3.2 = lyhyt syväterävyys. 1/200, salama ISO 200. Polttoväli 45 mm

toni_luistin_pieni-415125

Suljinaika määrittelee, miten pitkään kenno valottuu. Eli mitä nopeampi suljinaika (=valotusaika), sitä varmemmin liike taltioituu terävänä kennolle. Esimerkiksi hiihtäjän kuvaaminen vaatii noin 1/800 sekunnin valotusajan. Maiseman voi taas kuvata vienolla tuulella 1/60 valotusajalla. Mitä lyhyempi valotusaika, sitä suurempi aukko, mikäli herkkyyttä ei muuteta.

Polttoväli eli kansankielellä objektiivin millit vaikuttaa myös suljinaikaa. Mitä pidempi putki (eli mitä suurempi polttoväli), sitä lyhyempi suljinaika vaaditaan, että kuva on terävä. Objektiiveissa voi olla myös kuvanvakaaja, joka auttaa paikallaan olevan kohteen kuvaamisessa pidemmillä suljinajoilla. Nyrkkisääntö polttovälin vaikutuksesta suljinaikaan on, että jos sinulla 200 millin objektiivi niin suljinajan tulee olla 1/200 sekuntia. 50 millin objektiivilla riittää 1/50 sekuntia ja niin edelleen.

Nopea suljinaika 1/800 pysäyttää liikkeen. Aukko 6.1. ISO 320. Polttoväli 200 mm.

Rapa roiskuu

Kennon herkkyyden lisääminen mahdollistaa pienen aukon ja lyhyen suljinajan yhdistelmän. Mitä alhaisempi herkkyyslukema (esim. ISO 100), sitä laadukkaampi kuva. Mitä suurempi herkkyyslukema (esim. ISO 3200), sitä enemmän kohinaa kuvassa on. Järjestelmäkamerat kestävät melko hyvin kohinaa ISO 1250-1600 asti.

Filmiaikana piti ostaa eri herkkyydellä varustettuja filmejä. Digikamerassa herkkyyden säätö onnistuu yhdellä säätimellä.

ISO 800 sekä salama 1/200, aukko 5.6. Polttoväli 35 mm.

kaivostunneli ss

Kun opit säätämään suljinaikaa, aukkoa ja herkkyyttä, et enää saa epäteräviä kuvia, saat kuviin mieleisesi syväterävyyden ja valon. Harjoittelu tekee mestarin!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s