Jalat maassa ilmassa

Hankin kohtuuhintaisen dronen ilmakuviin. Olen ollut vähän allerginen kuvauskoptereille, koska sitä ryöstöviljeltiin surutta kohtuuhintaisten koptereiden maihinnousun jälkeen.

Välillä tuntui, että kun videolla loppuivat kuvat niin laitetaanpa kopteri lentämään kolmannen kerran saman aukean yli! Viiden minuutin videossa saattoi kolme minuuttia päämäärätöntä ilmakuvaa.

Keskityn kopterillani still-kuviin, koska sehän varsinainen leipäpuuni on: valokuvaus. Varsinkin laajojen kohteiden kuvaamisessa kameran nostaminen 60-100 metriä maanpinnan yläpuolelle avaa uuden näkymän.  Monet asiakkaat myös edellyttävät, että kuvapakettiin kuuluu ilmakuvia.

Lentäminen dronella ei ole vaikeaa, ja sen oppii tunnissa parissa. Jos haluat kuvata videota niin kameran ohjaaminen lennon aikana vaatii sen sijaan harjoitusta. Onneksi kameran voi jättää kuvaamaan joko vinosti alaspäin tai suoraan alaspäin. Näin oikea sommittelu ja kulma löytyy kopteria ohjaamalla.

Ohjaimeen liitetty tabletti on ehdoton apuväline. Sen ruudusta näet, mitä kopteri näkee ja voit antaa sille komentoja. Tablettiohjauksesta huolimatta et saa kadottaa kopteriasi ilmatilassa. Se on joskus vaikeaa, jos aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kuten tänä kesänä. Onneksi kopterin voi kutsua kotiin (eli lähtöpaikkaan) ja se osaa myös väistää esteitä.

Valokuvaajat ovat jo perehtyneet siihen, mitä, ketä ja missä saa kuvata. Ja ennen kaikkea, mitä saa julkaista ja jakaa. Koptereissa säännöt ovat periaatteessa samat, mutta lisäksi pitää ottaa huomioon turvallisuus. Maanpinnalla et yleensä törmää sähköjohtoon tai ohjaa kameraasi päin nosturia. Enintään saat sähköpylvään Vladimir Putinin pään taakse tai sähkölinjan kuvan taka-alalle.

Surraava lentävä esine voi myös säikäyttää. Ihan tallin ja hevosten omistajan luvan kanssa kokeilin kuvata hevosia laitumella. Nostin kopterin ilmaan reilut 150 metriä hevosista. Kun kopteri nousi 30 metriin niin hevoset katsoivat paremmaksi seurata pörisijää toiselta puolelta laidunta.

Droneihin saa runsaasti lisävärkkejä ja sovelluksia, joilla voi tarjota lisäpalveluita vaikkapa maanviljelijöille ja metsänomistajille. Se ei ole minun hommaani. Drone on minulle valokuvauksen apuväline, ei muuta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s